Меню - брой 67/2013

Още от поредицата Меню

Меню - брой 67/2013

(5.00 от 1 глас)











Сезоните винаги са били изключително важни за човешката храна и едва в последните няколко десетилетия е възможно да се приготвят ястия с продукти, които са отгледани извън естественото им време. Тъй като въобще не сме почитатели на подобни темпорални обърквания, защото те не гарантират добро качество, посветихме майския брой 66 на МЕНЮ на пролетните листни зеленчуци и най-вече на техните лучени представители.

В този брой поставяме началото и на две нови рубрики. В „Сезони” ще намерите рецепти, които са подходящи за настоящето време на годината, и които са малко по-сложни за изпълнение.

Уважението ни към родната кулинарна традиция пък ни провокира да създадем рубриката с простичкото, но достатъчно описателно заглавие „Българска кухня”. Тук ще представяме познати и може би позабравени ястия, чието съхраняване във всекидневното ни живот е важно, защото културата не може без корени. В същата тема е и увлекателната статия на Елеонора Гаджева за уникалния колбас нафпавок от разложкото село Горно Драглище.

Едва ли не като контрапункт на националните традиции е текстът на Магдалина Генова за една сравнително нова тенденция в световното ресторантьорство. Нелегалните ресторанти са ъндърграундът на кулинарията, а готвачите в тях – загадъчни и вдъхновени малки богове на храната.

Елица Константинова и Дани Райкова ни повеждат на вкусни средиземноморски пътешествия съответно в Малта и Малага, а пък нашият екип ще ви запознае с Гергана Димитрова – един от най-редовните курсисти в Кулинарно училище „Меню” и наша приятелка, с шеф Денница Дойчева от столичния ресторант „Лаванда” и с екипа на веригата „Кактус” и нейния създател шеф Иван Манчев.



  • Формат: PDF
  • Защита: Adobe DRM
  • Указания за четене. Виж
  • Съвместимост за четене. Виж (Не e за Kindle)
  • Как да купя е-списание? Виж
Файлът е съвместим за четене на всички съвременни електронни четци за книги с eInk екран, таблети с операционна система Android, Windows и iPad. На персонални компютри с Windows и Apple Mac.

Четенето не е възможно на моделите Kindle с eInk екран, защото Amazon.com не поддържат съвместимост с тази технология.

Известно изключение има за таблети Kindle Fire, на които може да бъде инсталиран софтуера BlueFire reader, а кратко ръководство може да прочетете тук.


Още електронни списания

Още електронни списания




Информация за избраното списание

Информация за избраното списание




Информация за книгата:

Издател: Гурме
Категория: ПЕРИОДИКА
Година: 2013
Страници: 76
ISSN: 20131312592367
Поредица: Меню


Храната е основата, върху която градим всичко. Да, тя поддържа физическото съ-
ществуване на човека, но далеч надхвърля ролята на биологично гориво. За нас, в спи-
сание „Меню“, храната е общуване и ритуал, вековна култура и акт на творчество,
естетика и интелектуално предизвикателство.

Храната трябва да е вкусна и да доставя удоволствие. Пълноценните ястия – при-
готвени с качествени съставки, с щадящи продуктите техники и умело подправени,
са апетитни, те носят наслада, приятни мигове, хубаво настроение и радост от
живота.

Едновременно с това храната изгражда организма ни, настроението ни, здравето
ни. Хипократ е казал, че лекарството трябва да е храна, а храната - лекарство.
Всички рецепти в списанието ни са здравословни и балансирани, затова и те не са
специално обозначени като такива.

В нашите рецепти няма да видите калории. Уверени сме, че читателите ни имат
специално отношение към кулинарията и правилна преценка за количествата на хра-
ната си. Мярката е съществен елемент от правилното хранене и добрия начин на
живот.

Съчетаването на храната с качествено вино в умерени количества допринася не
само за удоволствието от вкуса и от съпреживяването, но и за едно още по-здра-
вословно хранене. Феноменът на средиземноморската диета е доказателство за
това. Виното, тази древна напитка на боговете, е съвършеният партньор на вкус-
ната храна.

Всички рецепти в списание „Меню“ са приготвени от шеф-готвач Ивелина Иванова,
опитани са от екипа ни и са снимани от нашите фотографи. Изключение правят
творенията на нашите гости, които също са пробвани и снимани от „Меню“, освен
ако изрично не е указано друго. Гарантираме, че ако следвате точно рецептите, ще
получите желания резултат. Но също така можете да ги разглеждате само като
идеи и смело да експериментирате на тяхната основа - творчеството в кухнята
доставя голяма радост.

В някои от рецептите предлагаме да се използват съставки от конкретни марки.
Това е предпочитан и желан от рекламодатели и партньори подход да рекламират
своите продукти. „Меню“ гарантира, че въпросният продукт е подходящ за ястие-
то и резултатът ще е добър, но предлаганата марка винаги има алтернатива по
преценка на читателите.

Категорично се обявяваме против бързото хранене в популярния му съвременен
градски смисъл. Но приемаме необходимостта в динамичния ни живот да се при-
готвя „нещо за хапване“ сравнително бързо. Ето защо предлагаме „бързи рецепти“
и ястия с „пет продукта“ - те не отнемат много време и усилия, а са пълноценна и
вкусна храна. Сандвичите също са полезни, когато са приготвени с добри продукти
и балансирани съставки.

Тъй като приемаме и уважаваме всички начини на хранене, предлагаме рецепти как-
то за вегани и всички видове вегетарианци, така и за хората, които ядат месо.
Крайностите са ни чужди и вярваме, че всички тези системи могат да осигуряват
както балансирано и пълноценно хранене, така и удоволствие от яденето.

Безкрайно разнообразен е светът на храната и храненето и ние го разглеждаме и
харесваме в цялата му многоликост. Предлагаме идеи за ястия от всички кухни по
света – национални или регионални. Българската кухня е богата и интересна - тя
е част от балканската и европейската кулинария. В „Меню“ се отнасяме с интерес
и респект към родната ни традиция и се стараем да откриваме позабравени регио-
нални рецепти или продукти. Но шовинизмът не ни е присъщ и вярваме, че хората по
цялата Земя предлагат интересни продукти и вкусни комбинации с тях.

От друга страна, насърчаваме използването на местни продукти и често ги пред-
лагаме като заместители на чуждоземни - за нас има значение колко километра е
изминал един продукт, преди да се появи в чинията ни.

Тайната на добрата храна е в продуктите. Без качествени продукти няма вкусна
и полезна храна. Борим се за свят, в който храната ни е от свежи, чисти, сезонни,
местни, автентични продукти, пълни със силата, ароматите и вкуса на една съх-
ранена природа.

Устойчивото развитие е важна част от философията на „Меню“ за храната, хра-
ненето и продуктите. Дълбоко уважаваме и пишем за онези производители, които
са се посветили на мисията да осигуряват на хората екологично чисти продукти с
истински вкус.

Природата и нейните дарове са най-голямото ни богатство. Списание „Меню“ вече
се печата на рециклирана хартия - това е нашият скромен принос за опазването
на планетата ни.

Вярваме, че е нужно в света да се наложи справедливост за хората, които произ-
веждат храна. Затова подкрепяме организацията и продуктите на „справедливата
търговия“ Fair Trade.

В „Меню“ сме и за пълноценното оползотворяване на храната, против безотговор-
ното й изхвърляне и за създаването на хранителни банки, осигуряващи качествена
храна на огромен брой нуждаещи се от нея.

Заставаме и зад международното движение Slow Food заради усилията му да пре-
открие и възроди автентични местни продукти, сортове и породи по цял свят и да
съхрани агро-гастрономическото биоразнообразие на планетата ни.

Философията ни за храната и природата прозира винаги през рецептите на на-
шите страници в МЕНЮ У ДОМА и е лайтмотив на материалите ни в секцията
ЗА ХРАНАТА.


Коментари

Коментари


Плащане с EasyPay може да направите като изберете опция плащане "чрез ePay" и на платежната страница изберете Таб "В брой на каса".

Вижте приложения пример: