Често задавани въпроси и отговорите им

1.Директно на четеца ли трябва да изтегля електронната книга?

След като закупите вашата електронна книга, без значение дали е с Adobe DRM защита или без, вие трябва да я изтеглите на своя компютър, телефон, таблет или четец.

На кое устройство да я изтеглите първо зависи от това с какво разполагате.
Книгите защитени с Adobe DRM може да синхронизирате (отваряте) на до 6 ваши устройства.

1. Ако притежавате таблет, телефон или четец за книги, който има Wi-Fi връзка и едновременно с това пълнофункционален браузър, с който може да виждате сайта ни пълноценно, то ще ви е лесно да изтеглите книгата или списанието директно на това устройство. Следвайте инструкциите получени в имейла от нас за четене на книги със защита. 

2. Ако притежавате четец за книги, който няма Wi-Fi връзка или изобщо нямате такъв, то първо трябва да свалите изданието на компютъра ви, през който я купувате от сайта ни. На този компютър трябва да имате Adobe Digital Editions (който може да свалите безплатно от тук), през който да отворите книгата.
След това през Adobe Digital Editions може да преместите книгата към своето устройство за четене. Това става като закачите устройството на кабел към компютъра. Обикновено то се появява като икона със съответното име в менюто на Adobe Digial Editions - Devices.

 

2.Как да чета е-книги на Линукс

Световните производители все още не са направили подходящ начин за отваряне на електронни книги с Adobe DRM защита на компютри с операционна система Линукс.

Частично решение е да използвате помощта на проекта Wine за линукс - Run Windows applications on Linux, BSD, Solaris and Mac OS X. Инсталирането на Wine върху Linux система позволява инсталацията и използването на софтуер разработен за Windows компютри.

След инсталиране на Wine, трябва да инсталирате Adobe Digital Editions от този линк от нашия сървър или от сайта на Adobe.

Въпреки че много потребители ползват това решение, не можем да дадем гаранции, че то ще работи безотказно на вашия компютър, поради голяма разлика в дистрибуциите на Линукс.

3.Какво означава грешка #2038 на Adobe Digital Editions

Как да отстраните грешка #2038 прочетете подробно тук.

4.URLLink.acsm - защо изтеглям този файл, а не електронната книга

Книгите, които са с Adobe DRM, се съхраняват от софтуер наречен Adobe Content Server. Когато искате да свалите книга с Adobe DRM, Библио.бг препраща вашия браузър към този сървър и той ви връща като отговор файл URLLink.acsm. Това е файл, в който е записана информация от къде вашето устройство или софтуер за четене трябва да изтегли файла на книгата. Ако вие виждате файла URLLink.acsm и никоя програма не го разпознава, то най-вероятно не сте си инсталирали правилно или подходящ софтуер. 

Списък на софтуерите и съвместимостта им с различните формати може да видите тук.  

За да отваряте книги, защитени с Adobe DRM,ще имате нужда еднократно да направите регистрация на www.Adobe.com и да идентифицирате след това устройствата си за четене с тези потрeбителски данни.

 

Процес на сваляне на книга с Adobe DRM защита:

1) Купувате си книга от Библио.бг.
2) Отваряте своята библиотека в сайта и от там теглите книгата, която сте си закупили. Бразузърът ви тегли файл URLLink.acsm.
3) Предварително сте си изтеглите софтуер, който да може да отвори този файл (списък тук), и сте влезли в своята Adobe регистрация.
4) Софтуерът или приложението прочита URLLink.acsm файла, изтегля книгата и ви я отваря.

 

Тук можете да видите кратко видео как да си направите Регистрация в Adobe.com:

 

Тук можете да изгледате кратка демонстрация как да изтеглите и заредите книга с Adobe DRM защита през BlueFire за iPad:


За допълнителна помощ и въпроси пишете на екипа на Библио.бг на имейла оставен за контакти.

5.Защо когато отворя ePub книга през Adobe Digital Editions кирилицата ми излиза като въпросителни?

Когато отваряте ePub файл, в който няма вграден шрифт с кирилица през Adobe Digital Editions (ADE), обикновено се появяват множество въпросителни знаци на мястото на кирилските букви. Това е така, защото ADE не заменя липсващия шрифт с друг. 
Всеки качествен ePub документ трябва да носи със себе си вградени шрифтове за кирилица. Шрифовете се вграждат от издателството или търговеца, които разпространяват книгата и трябва да отговарят на световните стандарти и спецификации за валидни ePub документи.

Ако сте закупили ePub книга, която има проблем с кирилицата, то се обърнете към съответния дистрибутор.

Книгите разпространявани през Библио.бг са минали проверка и успешно се четат на кирилица през Adobe Digital Editions, както и през други устройства, които се използват за четене на книги, като eReaders, таблети и смартфони.

6.Защо когато отворя ePub книга през Електронен четец кирилицата излиза на въпросителни?

 Вижте отговора на "Защо когато отворя ePub книга през Adobe Digital Editions кирилицата ми излиза като въпросителни?"

7.Как да чета електронни книги в ePub на моя Amazon Kindle?

Книгите в ePub формат (или най-универсалният формат за електронни книги), защитени с DRM на фирмата Adobe (adobe.com) и закупени от Библио.бг, са несъвместими с вашия Amazon Kindle. Фирмата Amazon е разработила своите устройства по такъв начин, по който те да са лесно съвместими с книги закупени от нейния сайт и в същото време да няма лесен начин за обмен с други търговски системи.

На вашия Kindle може да четете само книги без Adobe DRM защита, закупени от Библио.бг. За целта изберете такава книга, която не е означена с Adobe DRM. 

Amazon Kindle отваря файлове във формат PDF, но за файлове ePub е нужно да ги конвертирате до .mobi формат (може да го направите с безплатната програма Calibre).

8.Как да изтрия електронна книга от "Моята библиотека"?

Необходимо е да използвате бутона "Изтрий", който ще намерите до всяка закупена е-книга или е-списание във вашата е-библиотека.

Плащане с EasyPay може да направите като изберете опция плащане "чрез ePay" и на платежната страница изберете Таб "В брой на каса".

Вижте приложения пример: