Йога за всички - брой 6/2016

Още от поредицата Йога за всички

Йога за всички - брой 6/2016

(4.14 от 21 гласа)  • Формат: PDF
  • Защита: няма
  • Указания за четене. Виж
  • Съвместимост за четене. Виж
  • Как да купя е-списание? Виж
Файлът е съвместим за четене на всички съвременни електронни четци за книги, таблети с операционна система Android, Windows и iPad. На персонални компютри с Windows и Apple Mac.

За моделите от серията Kindle е необходимо да конвертирате .epub файловете към .mobi формат с безплатната програма Calibre.

Виж софтуер за четене на е-книги и е-списания.

Хората с диагноза множествена склероза имат нужда от друга гледна точка към живота, от качествена промяна във вътрешния и външния свят. Йога като практика и начин на живот изчиства старите модели плавно и постепенно, без да отрича същината на човека, а като му разкрива неговата вродена чистота на сърцето. Работата е безспирна и ежедневна, но когато си спасяваш живота, е необходимо да бъдеш постоянен и методичен. Точно на това може да ни научи йога практиката.

Четете още в брой 58:

Планетите през лятото с Мими Петкова

На 30 юли назад тръгва и Уран в Овен, който ще остане ретрограден до края на годината, оказвайки най-силно въздействие върху представителите на тази зодия. Уран е планетата на промените, новаторството, уникалността, революциите и желанието за лична свобода. В ретроградната му фаза тези характеристики се засилват: ще бъдем по-дръзки и ще имаме смелостта да правим отдавна отлагани промени и ако ние не ги инициираме, то обстоятелствата около нас ще ни принудят.

Щастието е в преживяването с Милена Голева
Ако усетиш, че материалните желания те поглъщат, припомни си, че колкото и богатства да натрупаш, не би могъл да вземеш нито едно от тях със себе си, след като напуснеш този свят. Дълбоко в себе си го знаеш. Щастието не е в притежаването, щастието е в преживяването!

Йога за облекчаване на скръбта от загуба с Антонио Саусис
Скръбта е нормална реакция към всеки тип загуба, въпреки че се възприема основно като тъгуване след смърт-та на любимо същество. Струва ни се странно да скърбим, ако загубим пръстен например. Но истината е, че тялото и умът реагират с подобна емоция към различни ситуации и представи: при раздялата с домашния любимец или с работата, при изпускане на влак, при неосъществена мечта или просто когато си спомняме за отминалата младост.

Моята история с Нина Денина
Обръщайки се назад, виждам огромната трансформация, през която съм преминала, и съм благодарна за помощта, която ми дава Вселената. Винаги съм се чувствала като галеница на съдбата, заради начина по който получавам уроците в живота. Човек не започва да практикува йога случайно. Ако учението е било част от предишно твое съществуване, неминуемо ще стане и в настоящото. Така и при мен се появи нещо, което ме подготви да приема йога за свой път занапред.

Интервю с Анна Никова и Емма Мартино
Вече е разпространена идеята, че усещането за болка е субективно. Но когато действително го осъзнаеш, разбираш и необходимостта от истински холистичен подход към всяко лечение. Също така състоянието на тялото няма пряка връзка със степента на болка или дискомфорт, които изпитва човекът. На ежедневно ниво това означава наистина да се вслушаме в пациентите и тяхното отношение към симптомите им и след това да обърнем внимание както на оплакванията им, така и на психо-емоционалните аспекти. Този подход ни учи и да имаме уважение към начина, по който пациентите възприемат и третират собственото си здраве.

Кумбхака: къде да внимаваме с Петя Стоянова
При погрешно изпълнение на антаркумбхака обемът на въздуха в дробовете се увеличава, а този на гръдния кош намалява, което води до повишаване на налягането в него. Усеща се като натиск отвътре навън в областта на гърдите, гърлото и главата. Лицето почервенява, очите се наливат с кръв, сякаш главата се стреми да се уголеми. А в гръдния кош живее един изключителен орган, от който можем само да се учим, орган, който дава винаги точно толкова, колкото приема, и никога не оставя нищо за себе си – нашето сърце.

Аюрведична аптека: Нийм с Росица Димитрова
Нийм е веченозелено дърво с красиви големи клони, култивирано и в парковете в цяла Индия. Разпространено е още в Непал, Пакистан, Бангладеш и Шри Ланка. Според индийската митология Azadirachta indica дължи здравословните си качества на това, че е била благословена с капка от нектара амрита от чашата на безсмъртието. Наистина нийм е своеобразна „аптека“, тъй като всяка негова част (корени, кора, смола, плодове, цветове) се използва като лекарство. Резултати от съвременните научни изследвания потвърждат, че растението действа като панацея основно заради антитуморното и имуномодулаторното си действие.

Основни принципи на аюрведа с д-р Кумар и д-р Чандхран
Думата аюрведа в превод от санскрит означава „наука за живота“, но може да се тълкува и като начин на живот, продиктуван от осъзнаването, чрез който постигаме дълголетие. Аюрведа е холистична система, автохтонна за Индия, и според древните текстове е свещено откровение, спуснато от боговете към хората преди 5 хиляди години. Тя дефинира здравето като състояние на равновесие между физиологичните сили, доши, изправното функциониране на храносмилателния огън, агни, тъканите, дхату, и отделянето на токсините, мала, в съчетание със спокоен ум. Триадата, на която се гради всеки човек, е ум, тяло и дух, както и тяхното добро координиране и синхронизиране.

Сами в Индия с Десислава ел Хаким
Първото ми посещение бе за 10 дни в края на 2011 г. като част от организирана група. Чаках с нетърпение да се прибера, да се изкъпя и да се върна обратно. Минаха две години, докато това се случи. Вече бяхме само аз и съпругът ми. Всеки бе събрал прочетеното от книги, видяното по филмите, чутото от разкази и препоръките на околните. Начертахме разнообразен маршрут и добре, че нямаше кой да ни каже, че не можем да го осъществим поради абсурдността на траекторията му и времето, с което разполагахме.

Дуалната природа на омразата с Николина Ангелова
Омразата е пряко свързана с агресията и агресивното поведение – едно от човешките проявления, което трудно може да бъде описано всеобхватно, прогнозирано и предотвратено поради необятността на нашата психика. В социалните отношения за агресия се приема всяка форма на целенасочено нараняващо и деструктивно отношение към друго същество, както и самите чувства, мисли и намерение за това.

Жива храна: Малиново парфе с Мирослава Маринова
Когато ви се иска да се поглезите с някоя по-необикновена наслада, предлагам да приготвите сурово малиново парфе. Това е една от любимите ми рецепти – вкусна, лесна и здравословна, съобразена с нуждите на тялото през летните месеци. Вместо малини може да екпериментирате с къпини, боровинки, черници, кайсии или други плодове. Най-важните съставки са лятното настроение и... тиквичките!

Рефлексология при болки в главата с д-р Димитре Младенов
Болките в областта на главата могат да бъдат от различно естество, като главоболието е най-често срещаното оплакване в наши дни. То засяга хора от всички възрастови групи и нерядко добива хроничен характер. Регулярният прием на обезболяващи, колкото и безобидни да са те, има своите неизбежни странични ефекти. Това прави методите на рефлексологията особено актуални и необходими.

6-те най-често използвани eтерични масла с Маги Кърлет

При все че има голямо разнообразие от етерични масла, шест от тях са най-популярни поради широкия си спектър на действие - лавандула, лимон, мента, чаено дърво, тамян и риган. Имайте предвид, че ефективността им зависи от качеството на суровината, от която произлизат, както и от начина на извличане. Висококачествените етерични масла имат сертификат за терапевтичен клас, който гарантира тяхната чистота и въздействие. Единствено те могат да се приемат вътрешно. Ако не сте сигурни за произхода и качеството на ползваното от вас етерично масло, ограничете се до външата му употреба.

Какво се случва през третия триместър с Благовеста Терзийска
През третия триместър бременната се налага да поеме и обработи голямо количество информация, но чрез нейното осмисляне тя може да направи адекватен избор и да вземе най-доброто решенние за себе си.

ЙОГА У ДОМА: Практика за отпускане и отваряне  с Александра Вукашинович
Повечето йога комплекси включват динамично повтаряне на позите с цел енергизиране и тонизиране, както и излизане от депресивни състояния. За постигане на баланс в забързаното ежедневие обаче е добре да дадем предимство на отпускащите, успокояващи и хармонизиращи практики. По-дългото задържане в позите е начин да се стимулира женската енергия, шакти, която ще ни помогне да балансираме емоциите, да почувстваме мекота и спокойствие, да бъдем търпеливи, притихнали и фокусирани.Още електронни списания

Още електронни списания
Информация за избраното списание

Информация за избраното списание
Информация за книгата:

Издател: София нюз
Категория: ПЕРИОДИКА
Година: 2016
ISSN: 20169771314319010407
Поредица: Йога за всички


Списание "Йога за всички" е ориентирано към широк кръг читатели, които вече се занимават или биха искали да започнат да практикуват йога.

На страниците му ще намерите специално разработени практики, изпълними в домашни условия, срещи с именити фигури от света на йога, запознаване с ведическата философия, разкази за пътешествия в Далечния Изток, аюрведични съвети за всеки ден и много други теми, с които заедно да намерим пътя към осъзнато съществуване.


Коментари

Коментари


Плащане с EasyPay може да направите като изберете опция плащане "чрез ePay" и на платежната страница изберете Таб "В брой на каса".

Вижте приложения пример: