Съвършената вечеря

Съвършената вечеря

(3.94 от 17 гласа)











  • Формат: ePub
  • Защита: Adobe DRM
  • Указания за четене. Виж
  • Съвместимост за четене. Виж
  • Как да купя е-книга? Виж
Файлът е съвместим за четене на всички съвременни електронни четци за книги с eInk екран, таблети с операционна система Android, Windows и iPad. На персонални компютри с Windows и Apple Mac.

Четенето не е възможно на моделите Kindle с eInk екран, защото Amazon.com не поддържат съвместимост с тази технология.

Известно изключение има за таблети Kindle Fire, на които може да бъде инсталиран софтуера BlueFire reader, а кратко ръководство може да прочетете тук.

„Съвършената вечеря“ е вълнуващ и апетитен тур из Франция, свързан с историята на френската гастрономия – едно пътешествие от Париж до Прованс и от Кот д'Азур до Нормандия по следите на изчезващите вкусове на една велика кухня.

Роденият в Австралия жител на Париж Джон Бакстър – мемоарист и критик, известен и с книгата си „Най-хубавата разходка на света: един пешеходец в Париж“ от 2011, изследва Франция чрез нейната кухня.

След разочароващ и претенциозен обяд в ресторанта на величественото парижко Гран Пале, авторът си задава въпроса какво се случва с грандиозната френска кухня отпреди 50 години. Дали някой някъде все още пече вол и дали още се помнят класическите рецепти, предавани от поколение на поколение? Авторът решава да създаде съвършеното меню за една велика вечеря – меню, което да е съизмеримо с архитектурното величие на Гран Пале и с репутацията на френската класическа кухня, заради която тя е обявена от UNESCO за нематериално културно наследство.

Бакстър започва с намирането на стари менюта от вехтошарски пазар и се впуска да пътува из страната, за да се запознае задълбочено с традиционните ястия и съставки, пропити с гастрономическата история на Франция. Чрез неговия богат и забавен изказ, читателят научава любопитни истории за сладките мадлени, вдъхновявали някога Марсел Пруст, за легендарните черни трюфели от Перигор, за стария начин да приготвиш френска лучена супа, за грозния скорпид – тайната на автентичния буябез, за някогашния култ към яденето на градински овесарки – големи колкото палец птичета, и за още много френски кулинарни символи. Книгата увлича и образова по един лек и забавен начин, още повече, че покрай историите за храната, авторът разказва за френската култура и за хората, които среща по пътя си и вплита епизоди за знаменити готвачи от историята като Франсоа Вател или Ескофие.

„Ловът“ на Бакстър за автентични френски вкусове и истории се увенчава и с намирането на селски празник в Нормандия, където наистина пекат вол! А книгата завършва със самото меню за дълго замисляната съвършена вечеря.

Прекрасно четиво за любознателни хора и франкофили, за готвачи и фенове на кулинарната култура, „Съвършената вечеря“ е носител на престижната награда в категорията кулинарни пътешествия на IACP (Международна асоциация на кулинарните професионалисти) за 2014.

“Книгата на Джон Бакстър е следващото най-хубаво преживяване след ваканция в Париж.“ - Boston Globe


“Истинско удоволствие. ... „Съвършената вечеря“ е от онези книги, които гъделичкат душата, съблазняват сетивата и неусетно разширяват интелекта.” - Publishers Weekly



Kниги от същия жанр

Kниги от същия жанр




Информация за избраната книга

Информация за избраната книга




Информация за книгата:

Издател: Гурме
Година: 2016
ISBN: 9789542917786

Коментари

Коментари