Степни богове

Степни богове

(3.91 от 11 гласа)Далечната сибирска степ. Затънтено селце до китайската граница между края на войната срещу хитлеристка Германия и началото на сраженията срещу имперска Япония. През очите на бързо възмъжаващо момче като на бясна въртележка преминава битието на Съветския съюз през съдбоносната 1945 година. Морски пехотинци и танкисти, пияни мужици и застаряващи, но несломени жени, рано осиротели и пропушили хлапета, азиатската жестокост на сталинизма и изконната добрина на руския човек, самурайски харакири и вековна японска мъдрост, събрани в изящни хайку и в зловеща сага за гибелта на Нагасаки...  

Виж цялата анотация »

  • Формат: ePub
  • Защита: Adobe DRM
  • Указания за четене. Виж
  • Съвместимост за четене. Виж (Не e за Kindle)
  • Как да купя е-книга? Виж
Файлът е съвместим за четене на всички съвременни електронни четци за книги с eInk екран, таблети с операционна система Android, Windows и iPad. На персонални компютри с Windows и Apple Mac.

Четенето не е възможно на моделите Kindle с eInk екран, защото Amazon.com не поддържат съвместимост с тази технология.

Известно изключение има за таблети Kindle Fire, на които може да бъде инсталиран софтуера BlueFire reader, а кратко ръководство може да прочетете тук.

Печатна книга

13.00 лв.

  • Наличност: не
  • Безплатна доставка за поръчка над 39.90 лв.
  • Доставка 2.99 лв. за поръчка над 9.99 лв.
  • За поръчка до 9.99 лв. доставка 3.99 лв.


Kниги от същия жанр

Kниги от същия жанр
Информация за избраната книга

Информация за избраната книга
Информация за книгата:

Издател: Ентусиаст
Година: 2010
ISBN: 9789542958338
Страници: 240
Тегло: 0.25 кг.
Размер: 14.00x21.00 см.


Книга №1 в Русия излиза на български

„Ентусиаст“ издава романа „Степни богове“ от Андрей Геласимов

В началото на месец декември „Ентусиаст“ издаде книгата на Андрей Геласимов, спечелила руската литературна награда „Национален бестселър“ за 2009 г. – „Степни богове“. Неслучайно романът се счита за начало на възраждането на великата руска литература. Отвъд сюжета на динамичен и вълнуващ трилър стои историята на отношенията между поколенията, културата, ценностите. Със своите на пръв поглед обикновени образи, авторът достига до неочаквана дълбочина на историческата, родовата и даже генетичната памет.

Неслучайно на Запад наричат Геласимов „руският Селинджър“. Парадоксално, но той е по-познат на европейския читател, отколкото на руския. И докато авторът набира популярност зад граница, в родината си понася известна доза критичност заради начина, по който описва руското общество. А всъщност Андрей Геласимов ни представя един много задълбочен поглед към съвремието, към проблемите, с които се сблъскваме днес. Авторът описва нашия живот и нашата действителност, защото това насилие, което той облича в думи, ние го изживяваме всеки ден по един или друг начин.

Андрей Геласимов пише „Степни богове” в продължение на 4 години. Литературните критици определят книгата като класически руски роман. Това е една великолепна история, разказана по великолепен начин. „Степни богове” безспорно е едно от най-ярките литературни събитията на руския, а и на европейския книжен пазар през последните няколко години.

Главните герои - малкият Петка и лекарят военнопленник, решил доброволно да остане с болните си сънародници вместо да бъде разменен с други пленници, отказват насилието да бъде техният отговор. И двамата са израснали сред насилие, и двамата са имали причини и възможности да живеят по-добре, ако се възползват от слабостта на другите. Но и двамата съзнателно правят своя избор да не нараняват.

Дванадесет годишният Петка, когото всички наричат „копеле“, живее в малкото сибирско село през пролетта на 1945-а. Германия е капитулирала, остава само капитулацията на Япония и дългата война ще приключи. В селото има мина, в която японски военнопленници от битката при Халхин Гол копаят въглища и гинат като мухи. Но не умират само японците. За съвременния читател е ясно, че причината за високата смъртност, обхванала Задбайкалието е всъщност радиацията. Но коя радиация е по-страшна: тази, която идва от земята, или тази от насилието, което бележи живота в селото?

„Степни богове” е лирическо пътешествие из руската история от периода в края на Втората световна война, в навечерието на бомбардировките над Хирошима и Нагасаки. Без излишни спекулации и патриотични истерии, спокойно и умерено, придържайки се към духа на класическия руски роман, Андрей Геласимов разказва за съвременника на Великата победа, за задбайкалското момче Петка, в когото е отразена цялата противоречивост на тази епоха. Епоха, характеризираща се с жестокост, стремеж към героизъм и същевременно с невероятна нежност и топлота на обикновените човешки отношения, подложени на изпитанията на военния режим.

„Степни богове” не е просто история, това е и динамичен трилър. Дълбоките уранови рудници близо до село Разгуляевка, хлапакът Патка, плененият японски лекар Хиротаро Миянага, който единствен знае тайната на загадъчните мутации на степните треви, обричаща десетки хора на гибел, рисуват една мащабна картина за събитията в едно малко селце, които засягат целия свят.
 


За автора

За автора

Далечната сибирска степ. Затънтено селце до китайската граница между края на войната срещу хитлеристка Германия и началото на сраженията срещу имперска Япония. През очите на бързо възмъжаващо момче като на бясна въртележка преминава битието на Съветския съюз през съдбоносната 1945 година. Морски пехотинци и танкисти, пияни мужици и застаряващи, но несломени жени, рано осиротели и пропушили хлапета, азиатската жестокост на сталинизма и изконната добрина на руския човек, самурайски харакири и вековна японска мъдрост, събрани в изящни хайку и в зловеща сага за гибелта на Нагасаки...

 „Степни богове” е като глътка ледена и чиста вода от дълбините на Байкал. Като омайния аромат на степни цветя през краткото лято в безбрежните степи между Манджурия и Тихия океан. Като древно предание на шамани от племето буряти, предусетили радиацията на сибирските уранови находища.

„Степни богове” прилича на едноактна пиеса със скромни актьори и взривяващ сюжет с висок тротилов еквивалент.


Коментари

Коментари


Плащане с EasyPay може да направите като изберете опция плащане "чрез ePay" и на платежната страница изберете Таб "В брой на каса".

Вижте приложения пример: