(ПРЕ)МОДЕЛИРАНЕ НА ТЯЛОТО

(ПРЕ)МОДЕЛИРАНЕ НА ТЯЛОТО

(3.80 от 5 гласа)  • Формат: PDF
  • Защита: Adobe DRM
  • Указания за четене. Виж
  • Съвместимост за четене. Виж (Не e за Kindle)
  • Как да купя е-книга? Виж
Файлът е съвместим за четене на всички съвременни електронни четци за книги с eInk екран, таблети с операционна система Android, Windows и iPad. На персонални компютри с Windows и Apple Mac.

Четенето не е възможно на моделите Kindle с eInk екран, защото Amazon.com не поддържат съвместимост с тази технология.

Известно изключение има за таблети Kindle Fire, на които може да бъде инсталиран софтуера BlueFire reader, а кратко ръководство може да прочетете тук.

Наднорменото тегло и затлъстяването в последните години придобиват ендемични размери, особено в богатите държави. Според проучване на Националния център по обществено здраве и анализи, проведено в периода 2010 г. – 2011 г., 30% от учениците в България между 6 и 19-годишна възраст са с наднормено тегло, а 12% вече са затлъстели. За страните от еврозоната данните са следните: между 36, 9% и 56, 7% от жените и между 51% и 69, 3% от мъжете са с наднормено тегло или затлъстяване. Младите хора със затлъстяване представляват особено рискова група по отношение на заболеваемостта от социално значими заболявания като диабет тип 2 и сърдечносъдови болести.

Усилията на учените са насочени към разработването на универсална ефективна методика (включваща хранителен режим и/или физическо натоварване) за третиране на наднорменото тегло и затлъстяването.
Изследвани са ефектите на най-разнообразни подходи за моделиране на енергийните прием и разход с цел постигането на оптимален ефект. В настоящия момент обаче, все още липсва единно становище по отношение
на конкретните параметри на терапията за третиране на тези състояния. Комплексността на проблема се повишава допълнително и от трудностите, свързани с дългосрочното поддържане на постигнатия ефект (редукция на телесната маса), независимо от конкретната приложена методика. Данните са еднопосочни, че един от най-сериозните проблеми при редуцирането на телесната маса е недостатъчно продължителното придържане към предписания дневен режим. Най-честите следствия от подобни прекъсвания са йо-йо ефектът и трайната нездравословна промяна в
телесния състав. Амбицията на настоящата разработка е да внесе известна яснота по отношение на ефективността на различните терапии за редуциране на телесната маса. Представяме мета-регресионен анализ на всички разработки по проблема, публикувани в реномирани научни издания в периода 2008-2018 година. Целта ни беше да изясним
преимуществата и недостатъците на прилаганите терапии за редукция на теглото. Особено важно е според нас да бъде оценен ефектът на конкретен тип интервенция не само върху теглото като цяло, а и върху телесния състав. Известно е, че здравословните ефекти от редукцията на телесната маса се реализират предимно посредством намаляването на абсолютното и относителното количества на мастната тъкан (както висцерална, така и подкожна). По тази причина е особено важно тегловата редукция да бъде постигана изключително за сметка на мастната тъкан и на фона на съхраняването (или повишаването) на количеството на активната телесна маса.
 
Терапиите, контролиращи енергийните прием и разход с цел редукция на теглото, са изключително разнообразни. При всички тях обаче, се търси изместването на енергийния баланс в отрицателна посока, като се манипулира калорийният прием и/или ежедневният разход на енергия посредством различни типове физическа активност. Разнообразието при
различните терапии е огромно, но независимо от това те могат да се обособят в няколко големи групи в зависимост от макронутриентния си състав. В настоящата монография възприехме именно подобен подход при сравняването на ефектите на различните типове (хипокалорийни) диети. Разнообразието на използваните физически активности не е толкова голямо. Най-често прилаганите физически натоварвания са от аеробен тип, със сравнително висока продължителност и ниска до средна интензивност.
Значително по-малко са проучванията, където се прилага физическа активност от анаеробен/силов или интервален вид. В настоящата работа сме групирали физическите натоварвания според типа (аеробни, анаеробни/силови и интервални) и параметрите им (обем, интензивност и честота).
 
Представяме и подробни практически насоки по отношение на съставянето и прилагането на хипокалорийни хранителни режими. Разгледани са адаптивните промени на тялото при различните типове диети и физически натоварвания и са представени конкретни препоръки за прилагането им и контрола на ефективността им.Kниги от същия жанр

Kниги от същия жанр
Информация за избраната книга

Информация за избраната книга
Информация за книгата:

Издател: Библио.бг
ISBN: 9786199184424

Коментари

Коментари


Плащане с EasyPay може да направите като изберете опция плащане "чрез ePay" и на платежната страница изберете Таб "В брой на каса".

Вижте приложения пример: