Често задавани въпроси и отговорите им

1.Директно на четеца ли трябва да я изтегля електронната книга

След като закупите вашата електронна книга, без разлика дали е с DRM или без такава защита вие трябва да я изтеглите на своя компютър или устройство. На кое устройство да я изтеглите…

След като закупите вашата електронна книга, без разлика дали е с DRM или без такава защита вие трябва да я изтеглите на своя компютър или устройство.

На кое устройство да я изтеглите първо зависи от това с какво разполагате. Книгите защитени с DRM може да синхронизирате на до 6 ваши устройства.

1. Ако притежавате таблет или четец за книги, който има Wi-Fi връзка и едновременно с това пълнофункционален браузър, с който може да виждате сайта ни пълноценно, то ще ви е лесно да изтеглите книгата или списанието директно на това устройство.

2. Ако притежавате четец за книги, който няма Wi-Fi връзка или изобщо нямате такъв, то вариант  за първоначалното сваляне на книгата е компютъра през, който я купувате от сайта ни. На този компютър трябва да имате Adobe Digital Editions (който може да свалите безплатно. вижте указанията за софтуер и устройства за четене от секцията "Указания за е-книги"), през който да отворите книгата. След това през Adobe Digital Editions може да преместите книгата към своето устройство за четене. Това става като закачите устройството на кабел към компютъра. Нормално то се появява като икона със съответното име в менюто на Adobe Digial Editions.

2.Как да чета е-книги на Линукс

Световните производители не са направили, все още, подходящ начин за отваряне на електронни книги с Adobe DRM защита на компютри с Линукс операционна система. Частично решение на задачата…

Световните производители не са направили, все още, подходящ начин за отваряне на електронни книги с Adobe DRM защита на компютри с Линукс операционна система.

Частично решение на задачата е да използвате помощта на проекта Wine за линукс - Run Windows applications on Linux, BSD, Solaris and Mac OS X. Инсталирането на Wine върху Linux система позволява инсталацията и използването на софтуер разработен за Windows компютри.

След инсталиране на Wine, трябва да инсталирате Adobe Digital Editions от този линк от нашия сървър или от сайта на Adobe.

Въпреки, че много потребители ползват това решение, не можем да дадем гаранции, че то ще работи безотказно на вашия компютър, поради голяма разлика в дистрибуциите на Линукс.

3.Какво означава грешка #2038 на Adobe Digital Editions

Как да отстраните грешка #2038 прочетете подробно тук

Как да отстраните грешка #2038 прочетете подробно тук

4.URLLink.acsm - защо изтеглям този файл, а не електронната книга

Книгите, които са с DRM се съхраняват от софтуер наречен Adobe Content Server. Това е различен софтуер от този на Библио.бг. Когато искате да свалите книга с DRM Библио.бг препраща…

Книгите, които са с DRM се съхраняват от софтуер наречен Adobe Content Server. Това е различен софтуер от този на Библио.бг. Когато искате да свалите книга с DRM Библио.бг препраща вашия браузър към този сървър и той ви връща като отговор един файл URLLink.acsm. Това е файл, в който е записана информация от къде вашето устройство или софтуер за четене трябва да изтегли файла на книгата. Ако вие виждате файла URLLink.acsm и никоя програма не го разпознава, то най-вероятно не сте си инсталирали правилно или подходящия софтуер. Списък на софтуерите може да видите тук.  За четене може да използвате и специално предназначени устройства "Електронен четец", от които също може да изтеглите своите книги.

Процес на сваляне на книга с DRM:

 

заявка към Библио.бг -> отговор с URLLink.acsm -> прихващане на URLLink.acsm от софтуер за четене -> изтегляне на Електронния файл

 

За да отваряте DRM защитени книги ще имате нужда еднократно да направите своя регистрация в www.Adobe.com и да идентифицирате след това устройствата си за четене с тези потрбителски данни. Видео демонстрации как се прави това, може да видите тук:

 

Регистрация в Adobe.com

Изтегляне и зареждане на DRM книга през BlueFire за iPad

 

За допълнителна помощ и въпроси пишете на екипа на Библио.бг на имейла оставен за контакти.

5.Защо когато отворя ePub книга през Електронен четец кирилицата излиза на въпросителни?

 Вижте отговора на "Защо когато отворя ePub книга през Adobe Digital Editions кирилицата ми излиза като питанки?"

 Вижте отговора на "Защо когато отворя ePub книга през Adobe Digital Editions кирилицата ми излиза като питанки?"

6.Защо когато отворя ePub книга през Adobe Digital Editions кирилицата ми излиза като въпросителни?

Когато отваряте ePub файл, в който няма вграден шрифт с кирилица през Adobe Digital Editions (ADE) обикновено се появяват множество въпросителни знаци на мястото на кирилските букви.…

Когато отваряте ePub файл, в който няма вграден шрифт с кирилица през Adobe Digital Editions (ADE) обикновено се появяват множество въпросителни знаци на мястото на кирилските букви. Това е така, защото ADE не заменя липсващия шрифт с друг. 

Всеки качествен ePub документ трябва да носи със себе си вградени шрифтове за кирилица. Шрифовете се вграждат от издателството или търговеца, които разпространяват книгата и трябва да отговарят на световните стандарти и спецификации за валидни ePub документи.

Ако сте закупили ePub книга, която има проблем с кирилицата, то се обърнете към съответния дистрибутор.

Книгите разпространявани през Библио.бг са минали проверка и успешно се четат на кирилица през Adobe Digital Editions, както и през други устройства, които се използват за четене на книги, като eReaders, Таблети и Amazon Kindle (след конвертиране).

7.Как да чета електронни книги в ePub на моя Amazon Kindle?

Книгите в ePub формат ( или най-универсалния формат за електронни книги ), защитени с DRM на фирмата Adobe (adobe.com) и закупени от Библио.бг или от който и да е друг…

Книгите в ePub формат ( или най-универсалния формат за електронни книги ), защитени с DRM на фирмата Adobe (adobe.com) и закупени от Библио.бг или от който и да е друг сайт, са несъвместими с вашия Amazon Kindle. Фирмата Amazon е разработила своите устройства по такъв начин, че да са лесно съвместими с книги закупени от нейния сайт и в същото време да няма лесен начин на обмен с други търговски системи.

На вашия Kindle може да четете книги в ePub, без DRM и закупени от Библио.бг. За целта изберете такава книга, която не е означена с DRM. Amazon Kindle отваря файлове във формат PDF, но за файлове ePub е нужно да ги конвертирате до .mobi формат ( може да го направите с безплатната програма Calibre ).

8.Как да изтрия електронна книга от "Моята библиотека"?

Необходимо е да използваш връзката "Премахни от моята библиотека", който ще намериш до всяка закупена от теб е-книга или е-списание.

Необходимо е да използваш връзката "Премахни от моята библиотека", който ще намериш до всяка закупена от теб е-книга или е-списание.